Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Одеської області з початку 2024 року сплатили 4,2 млрд грн ПДФО

, опубліковано 15 квітня 2024 о 16:32

За І квартал 2024 року платники податків регіону сплатили 4,2 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 755,5 млн грн, або на 22 відс. більше за показник аналогічного періоду минулого року. 

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Руслан Хван, із загальної суми до державного бюджету сплачено 31 відс., або 1,3 млрд грн, а до бюджетів громад області – 69 відс., або 2,9 млрд гривень.

Керівник податкової служби регіону зазначив, що у березні 2024 року з доходів платників податків Одещини до бюджетів надійшло 1,5 млрд грн, що на 0,3 млрд грн більше аналогічного періоду минулого року. Зокрема, до державного бюджету перераховано 0,5 млрд грн, до місцевих бюджетів – 1 млрд гривень. Це відповідно на 33,8 відс. та 14,9 відс. більше ніж за березень 2023 року 

Нагадуємо, що оподаткування податком на доходи фізичних осіб регулюється розділом ІV Податкового кодексу України. 

Платниками податку на доходи фізичних осіб є: 

фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; 

фізична особа – резидент, яка володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, у частині мінімального податкового зобов’язання; 

фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; 

податковий агент. 

Якщо фізична особа – платник податку вперше отримує оподатковувані доходи всередині податкового періоду, то перший податковий період розпочинається з дня отримання таких доходів. 

Звертаємо увагу, 30 квітня спливає термін сплати за березень 2024 року податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді: 

- процентів на поточний або депозитний банківський рахунок; 

- процентів на вклади члена кредитної спілки. 

Крім того, 30 квітня є граничним днем перерахування за березень 2024 року податковим агентом податку на доходи фізичних осіб за попередній місяць, у разі якщо оподатковуваний дохід нараховувався податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку.